SSL certificaat & SEO

Vul je een formulier in op een website? Dan wil je natuurlijk wel dat je gegevens niet worden ingezien door anderen. Om dit te voorkomen wordt deze informatie veelal beveiligd met een SSL certificaat.

Wat is een SSL certificaat

Een SSL Certificaat versleutelt dataverkeer tussen de browser en server zodat vertrouwelijke gegevens niet kunnen worden onderschept. Vooral bij webpagina’s met invul velden is dit van belang.

Helpt een SSL certificaat voor SEO?

Grotere zoekmachines zoals google geven sites met een SSL certificaat een klein ranking voordeel. Omdat het hebben van een SSL certificaat een positieve bezoekerservaring geeft en eigenlijk elke site zijn gegevens zou moeten beveiligen.

Is er verschil tussen gratis en betaalde certificaten voor SEO?

Het maakt voor zoekmachines niets uit of je nou een gratis Let’s encrypt certificaat hebt of een certificaat van meer dan 100 euro. Zolang je er maar een hebt.

DV, Wildcard SSL, OV & EV

Er zijn verschillende soorten SSL certificaten. Gratis SSL certificaten hebben vaak alleen Domain Validation.

DV SSL

Bij Domain validation checkt de uitgever van het certificaat of degene die het certificaat aanvraagt ook daadwerkelijk eigenaar is van de domeinnaam. Dit moet de aanvrager bevestigen door een CNAME record toe te voegen aan de DNS instellingen.

OV & EV SSL

Bij Organisation en Extended Validation worden ook daadwerkelijk bedrijf en adresgegevens gecontroleerd met wat bekend is bij de KvK.

Voor de wat grotere webshops, banken en commerciële sites wordt Extended validation aangeraden. Tarief per jaar verschilt per aanbieder maar is over het algemeen vanaf €100 per jaar.

Waarom een betaalt SSL certificaat?

Het is natuurlijk goed dat gratis SSL certificaten er zijn maar iedereen kan ze zonder moeite krijgen. Wil je echt dat bezoekers jouw site kunnen vertrouwen dan kan een SSL certificaat met Extended validation hier bij helpen.

Wildcard SSL

Standaard SSL certificaten beveiligen enkel een domeinnaam, bijvoorbeeld ‘Zoekwoord.nl’. Wil je ook (meerdere) sub domeinnamen beveiligen dus ’tools.zoekwoord.nl’ en ‘onderzoek.zoekwoord.nl’?

Dan kun je een wildcard SSL certificaat aanvragen. In dat geval heb je een SSL certificaat voor jouw domeinnaam en subdomeinnamen.

Waar kun je SSL certificaten krijgen?

Het handigste is vaak om SSL certificaten te bestellen op dezelfde plek als waar je jouw domeinnamen of hosting afneemt. Bij de meeste hosting partijen is er dan ook een makkelijke manier om ze te (laten) installeren.

Tegenwoordig hebben de meeste hosting providers een optie om de gratis Let’s Encrypt certificaten te laten installeren.

SSL certificaat controleren

Wil je controleren hoe het zit met je huidige SSL certificaat? Check dan of alles goed staat via https://www.xolphin.com/sslcheck/ je ziet daar ook het type certificaat dat momenteel bij je is geïnstalleerd.