Linkjuice

Linkjuice is vakjargon voor de ‘link waarde’ die een link doorgeeft van een pagina naar een andere.

Link juice flow

Google is als zoekmachine origineel begonnen met een systeem waarbij naast dat de content werd gecheckt op waar de gebruiker naar zocht ook links werden meegeteld. Hierdoor kreeg elke pagina een PageRank.

Veel SEO specialisten werkte er aan om zoveel mogelijk webpagina’s met een hoge PageRank naar hun website te laten linken om zoveel mogelijk link waarde naar de pagina’s waar zij geld mee verdienen te sturen.

Om dit doel te bereiken werd er gebruik gemaakt van startpagina links, Private blog networks en andere manieren om de positie van een website in de zoekresultaten te manipuleren.

Tegenwoordig wordt dit nog wel gedaan maar wordt er gelukkig meer gekeken naar de gebruikerservaring van een website.

Google link spam updates

Google heeft meerdere updates uitgebracht in het verleden om link spam te verminderen.

In 2012 kwam de Google Penguin algoritme update uit. Sites die veel onnatuurlijke links hadden werden hierdoor vooral geraakt.

In December 2022 is er een Spambrain linkspam update uitgebracht. Bij deze update wordt voortaan ook het Spambrain algoritme ingezet om onnatuurlijke links in waarde te verminderen. Deze algoritme update pakte ook sites aan die link waarde probeerde door te geven. Hiermee is ‘Tiered linkbuilding’ een stuk minder effectief geworden.