Exact match domeinnamen (EMD)

Exacte Match Domeinnamen, of EMD’s, zijn domeinnamen die precies de zoekwoord(en) bevatten waarvoor je probeert te ranken in zoekmachines.

Het zijn vaak korte domeinnamen die precies aangeven waar de site over gaat. Deze domeinnamen zijn vaak al bezet, mocht je zo’n premium exact match domeinnaam willen betaal je al snel honderden tot duizenden euro’s.

Voorbeelden van Exact Match domeinnamen:

  • Zoekwoord.nl
  • Rijlessen.nl
  • Hotels.nl

Exact match domeinnaam voor SEO

Vanaf het jaar 2000 werden exact match domeinnamen veel ingezet. Het hebben van een exact match domeinnaam was namelijk bijna een zekerheid om in de top 10 resultaten in Google te komen.

In 2012 bracht Google een update uit gericht op deze EMD’s, om het eerlijker te maken voor websites die hun zoekwoorden niet in hun domeinnaam hadden staan.

Eigenaren van een exact match domeinnaam moeten nu ook daadwerkelijk moeite doen om te ranken op het zoekwoord.

Partial match domeinnamen

Naast Exact match domeinnamen zijn er ook partial match domeinnamen. Dit zijn vaak domeinnamen met het zoekwoord + een merk naam of voorzetsel. Denk hierbij aan:

  • Loodgieter-janssen.nl
  • DeSchoonmaak.nl

Partial match domeinnamen zijn vaak vele malen goedkoper maar zijn dan ook langer. Puur de merknaam kan ook gewoon werken zolang je maar duidelijk op je site aangeeft wat je doet.

Heb je nog geen domeinnaam? Bekijk dan goed wat je korte en lange termijn doelen zijn. Goede domeinnamen kunnen redelijk wat kosten en zijn niet voor elk bedrijf de juiste keuze.

Tips voor het vinden van goede exact match domeinnamen

Makkelijkste manier om te checken of een exact match domein te koop staat is om deze te bezoeken. Doet de pagina het niet? Kijk als het om een .nl domeinnaam gaat even bij SIDN.nl op wiens naam deze staat.

Andere plekken om te kijken naar premium exact domeinen zijn: