RSS

Wat is RSS

Wat is RSS en waar wordt het voor gebruikt?

Veel websites hebben een RSS feed maar wat is een RSS feed eigenlijk. RSS is een manier om updates te sturen als er bijvoorbeeld nieuwe nieuwsberichten of meldingen zijn. RSS is tegen alle verwachtingen in niet zo populair geworden als iedereen gedacht had.

Uitleg RSS

RSS is een technisch hulpmiddel dat je eenvoudig op de hoogte houd van nieuwe berichten online worden geplaatst op bijvoorbeeld diverse nieuwssites. Door middel van RSS hoef je niet steeds dezelfde websites te bezoeken om te kijken of er iets nieuws is gepubliceerd. Met deze RSS-feeds krijg je automatisch een notificatie en een korte beschrijving van wat er op de site is geplaatst.

Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig kijken of NU.nl iets nieuws publiceert door middel van feeds zonder daadwerkelijk nog de website te bezoeken.

RSS staat voor ‘Really Simple Syndication’. RSS feeds zijn .xml bestanden waardoor een website, mailprogramma of RSS reader deze makkelijk kan uitlezen en met opmaak op je computer kan tonen.

Naast nieuwssites zijn er ook diverse sites die hun aanbiedingen aanbieden in een RSS feed zo kun je dus ook op de hoogte blijven van je favoriete webshop of de aanbiedingen van je concurrentie.

Feedreader – Abonneren op een RSS feed

Vaak staat er op een site de optie om je te abonneren op de RSS feed. Zo is bijvoorbeeld op de RSS pagina van nu.nl een lijst met diverse feeds van de nieuwscategorieën.

De RSS feeds kun je bij diverse RSS-readers uit laten lezen waardoor je een overzicht krijgt van interessante nieuwe artikelen.

Nederlandse RSS feeds:

Wordt RSS nog gebruikt?

RSS wordt op het moment veel gebruikt vooral vanuit nieuwssites voor het aanbieden van enkele nieuwsitems op bijvoorbeeld startpagina’s en voor het doorgeven wat het weer wordt aan mensen in hun RSS reader.

De verwachting is dat RSS blijft bestaan al is het nooit echt een super groot succes geworden. Veel mensen weten dan ook niet wat RSS is en hoe handig het systeem voor ze kan zijn.

RSS feeds kunnen ook ingezet worden voor Content Syndicatie, het verspreiden van dezelfde content over meerdere websites.