Affiliate marketing

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een verdienmodel waarbij je producten en diensten van andere promoot waarbij je enkel betaald krijgt als er ook daadwerkelijk iets gekocht wordt.

Heb je een site met een mooi aantal bezoekers? Dan zou affiliate marketing wel een winstgevend advertentiemodel zijn. De meest voorkomende variant van affiliate marketing is het promoten van adverteerders in blogs.

Het grootste verschil met normale advertenties is dat je niet per klik altijd betaald krijgt, maar per inschrijving of per verkoop die een webshop via jou site maakt.

Affiliate marketing structuur

Affiliate marketing structuur

Als iemand klikt op deze advertentie en op de website van de adverteerder een product of dienst aanschaft, dan verdien jij hierover commissie. Het bedrag dat je per sale of lead verdient is van verschillende factoren afhankelijk en kan van een paar cent tot een tientallen euro’s.

Affiliate marketing inkomsten

De inkomsten van affiliate websites verschillen enorm. Wat adverteerders geven aan commissie verschilt daarentegen ook enorm.

Hoe en waar adverteren?

Affiliate programma’s geven je vaak de optie om hun producten op verschillende manieren te adverteren. Je kunt naar een product te linken van een webwinkel maar ook naar de homepage van de webwinkel. 

Adverteerders stellen vaak advertentie middelen beschikbaar zoals banners maar ook productfeeds waardoor je eenvoudig een affiliate webwinkel in kunt richten. Wat voor site heb je nodig om een affiliate te kunnen worden?

Eigenlijk kun je met bijna alle soort sites een affiliate worden, zorg alleen wel dat je zelf een domein naam en hosting hebt bij bijvoorbeeld Neostrada webhosting. Als website kun je een blog hebben maar ook een bedrijfswebsite of affiliate vergelijkingssite.

Je zou ook een website helemaal over een soort productgroep of niche te maken. Deze keuze is helemaal aan jou.

Wat ga jij adverteren?

Er zijn veel mensen die met hun website geld proberen te verdienen. Maar is jou website hier wel geschikt voor? Gaat jou site wel over een onderwerp waar je producten bij kunt verkopen? Het antwoord op die vraag is simpel, bij elk onderwerp past wel een aantal producten waarmee je kan adverteren.

Er zit natuurlijk wel een groot verschil in wat makkelijk verkoopt, of wat beter verdient. Dit is over het algemeen iets wat je gewoon zult moeten uitproberen op je website. 

Probeer verschillende producten uit en zie welke het beste bij je doelgroep en website passen en waar je de meeste winst op maakt. Het makkelijkste is om producten te kiezen die mensen ook echt nodig hebben en al zouden kopen.

Tips voor affiliate marketing

Iemand zal niet zo snel een product kopen, omdat er toevallig alleen een link op je website staat. Het is daarom slim om te zorgen dat het product precies bij je website past. Het beste is om een aparte pagina per product of webshop te maken.

Schrijf een pagina met informatie over het product dat je wilt verkopen en dan plaats je op het einde een link waar ze het kunnen kopen. Dit werkt over het algemeen goed en zal je ook bij veel affiliate marketing websites tegenkomen. 

Bied vooral meerwaarde aan je doelgroep, dit kan door het product zelf uit te testen en te reviewen maar ook door een community te starten rondom een onderwerp (weer net wat moeilijker).

Er zijn ook affiliate programma’s waar ze jou deze informatie geven zodat je het op je site kan zetten. Het is misschien ook wel goed om het product eerst zelf te kopen en kijken hoe alles in zijn werk gaat en hoe goed het product eigenlijk wel of niet is. Hierdoor kun je een unieke inkijk geven in waarom mensen het product moeten kopen!